Skip to content

Cart

Your cart is empty

Kuka valmisti Tympeät tytöt paitasi?

Kuka valmisti Tympeät tytöt paitasi?

Makian ja Tympeiden tyttöjen yhteistyömallisto haluaa tuoda feminismiä lähemmäs ihmisiä. Mutta sen lisäksi, että puhuttelemme kuluttajia, tällaisissa avauksissa on aina syytä kiinnittää huomiota siihen, missä määrin tuotantoprosessi vastaa feministisiä arvoja.

Read this article in english. Lue tämä artikkeli englanniksi.

Pitkin 2000-lukua useat muotibrändit ovat valjastaneet feminismin käyttöönsä. Valitettavasti trendi on usein unohtanut kaikkein tärkeimmät: heidät, jotka tekevät vaatteemme. Muotialan paino lepää naisten harteilla. Maailmassa on 75 miljoonaa vaatetyöntekijää ja 80 prosenttia heistä on 18–34-vuotiaita naisia, joista iso osa asuu globaalissa etelässä ja työskentelee monin tavoin puutteellisten työehtojen alla.

Nykyinen vaateteollisuuden järjestelmämme rakentuu vastuuttomalle pohjalle, jossa ympäristökysymyksille tai työntekijöiden oikeuksille ei ole annettu juuri arvoa. Muoti on ala, jota ei voi täysin koneellistaa ja se vaatii yhä paljon käsityötä. Jokainen vaate on ihmisen tekemä.

Joten nyt tutkitaan sitä, ketkä nämä asennepaidat valmistivat. Tieto on kerätty eri lähteistä: Makian ja koko tuotantoketjun organisoivan Yototekstin haastatteluista, tuotantoketjun yritysten nettilähteistä sekä vastuulliseen muotiin ja työntekijöiden oikeuksiin keskittyviltä verkkosivuilta. Näiden tietojen pohjalta avaan teille tuotantoketjun niin auki kuin kykenen.

Kuka valmisti asennepaitasi?
Muodin tuotantoketjuissa yhdistyy maatalous, valmistus, teknologia ja ihmisen tekemä työ. Pitkien tuotantoketjujen selvittäminen on haasteellista, mutta taustatyö ei saa jäädä kuluttajan vastuulle. Tässä artikkelissa keskityn monimutkaisimpaan tuotantoketjuun eli vaatteisiin. Malliston kangaskassit tehdään Kiinassa Jiangsun alueella kierrätetystä jätteestä ja painetaan Suomessa, ja pipojen langat tulevat Italiasta ja neulotaan Suomessa.

Makian vastuullisuustyö on suuntautunut pitkään ekologiseen kestävyyteen, ja seuraava painopiste on sosiaalinen vastuu. Kuitenkin työ toimitusketjun läpinäkyvyyden kanssa on vielä alussa, ja kaikkiin kysymyksiin en saanut Makialta vastauksia, koska niitä ei vielä ole.

Eettiset pelisäännöt
Aloitetaan sillä, että kaikki alihankkijat ja yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet noudattamaan Makian code of conductia eli eettisiä pelisääntöjä, jotka perustuvat yleiseen ihmisoikeusjulistukseen, YK:n liiketoimintaa ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksiin sekä suosituksiin, jotka liittyvät työolojen parantamiseen toimitusketjussa. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei Makia hyväksy lapsityövoimaa, pakkotyötä tai syrjintää, ja että palkan tulee mahdollistaa riittävä toimeentulo työntekijälle ja hänen perheelleen. Sikäli voisi olettaa, että oikeudet toteutuvat, mutta kauniit lauseet eivät riitä. Tutkitaanpa asiaa siis lisää.

Yototeks
Turkkilainen Yototeks on Makian ensisijainen kumppani, joka organisoi koko vaatetuotannon Tympeiden tyttöjen osalta. Yototeks on kahden naisen johtama pieni perheyritys, joka on valmistanut ja vienyt vaatteita yli 30 vuotta. Makian kanssa yhteistyö on kestänyt yli 10 vuoden ajan. Yototeksin tehdas sijaitsee Izmirissä, Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Välimeren rannalla. Yritys työllistää suoraan 33 henkilöä, joista 55 % on naisia ja 45 % miehiä, ja tekee sen lisäksi yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Tehdas on auditoitu Makian toimintaohjeiden perusteella viimeksi toukokuussa 2021, ja Makia käy tehtaalla vuosittain.

Turkki ja vaateteollisuus
Turkki on maailman 7. suurin vaatetusalan vientimaa ja vaateteollisuus työllistää valtavasti ihmisiä. Perinteisesti vaateteollisuuden ongelmien nähdään löytyvän Aasiasta, mutta ihmisoikeuskysymykset ovat yhtä lailla läsnä myös muissa isoissa vaateteollisuusmaissa. Monet kansalaisjärjestöt luokittelevat Turkin riskimaaksi, jossa ihmisoikeuksia rikotaan eikä työstä makseta riittävää palkkaa (ks. esim. Clean Clothes Campaign). Ongelmia tuottavat myös Turkin inflaatio sekä koronan ja Venäjän hyökkäyksen aiheuttama energiakriisi. Olisi kuitenkin ylimielistä leimata koko turkkilainen vaatetuotanto vastuuttomaksi: vaateteollisuus on maan toiseksi suurin teollisuuden ala ja se sisältää paljon erilaisia toimijoita. Turkilla on ollut pitkään läheinen suhde Euroopan Unioniin, minkä vaikutuksesta kansainväliset työpaikkastandardit ovat arkisia ja monet yritykset ovat hyvin ”länsimaalaisia” – jos sitä nyt halutaan käyttää synonyyminä kunnollisuudelle. Eikä eurooppalaisuuskaan ole tae ihmisoikeuksien toteutumiselle: Euroopassakin vaateteollisuuden riskimaiksi määritellään esimerkiksi Italia ja monet Itä-Euroopan maat, kuten Ukraina.

Toimitusketju
Turkin vaateteollisuudessa on paljon pieniä ja keskisuuria tehtaita laajoilla toimintaketjuilla, ja työolosuhteet tyypillisesti huononevat mitä kauemmas toimitusketjussa liikutaan. Toimitusketjujen päät johtavat usein Turkin (ja Euroopan) halvalle takapihalle, itäisen Anatolian maakuntaan, jossa erityisesti moni eurooppalainen pikamuotiyritys tuottaa vaatteitaan. Arviolta 60 % kaikista maan vaateteollisuuden työntekijöistä on rekisteröitymättömiä, eli jäävät ilman työturvaa ja kykyä organisoitua ja puolustaa itseään. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat pakolaiset. Turkissa asuu lukumäärällisesti maailman suurin pakolaisväestö, joista valtaosa tekee töitä ilman työsopimuksia, hyväksyy vaaralliset työolosuhteet ja riittämättömän palkan, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

Makian code of conductissa linjataan, että kaikkien yhteistyökumppaneiden on varmistettava, että siirtotyöläiset saavat samat oikeudet kuin paikalliset työntekijät. Nämä oikeudet tarkoittavat esimerkiksi sitä, että kaikilla yrityksillä tulee olla kirjallinen työsopimus jokaisen työntekijän kanssa. Vuoden 2021 auditoinnissa sekä keskusteluissamme Yototeks vahvistaa, että kaikilla työntekijät läpi alihankintaketjun ovat virallisia työntekijöitä, ja kaikkien kanssa on tehty työsopimus. Yototeks ei tee yhteistyötä pikamuotiyritysten kanssa, ja kertoo syyksi juuri alihankkijoiden oikeudet, joita pikamuodin nopean syklin ja kovan hintapaineen keskellä usein poljetaan.

Yototeks kertoo alihankinta- ja yhteistyöketjunsa koostuvan pitkäaikaisista ja paikallisista yhteistyökumppaneista. Mallistomme vaatteiden toimitusketju on seuraava:

Materiaalina käytetään GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, jonka alkuperämaa on USA. Sertifikaatti takaa, että tuote koostuu vähintään 70 % ekologisista kuiduista, minkä lisäksi GOTS edellyttää koko tuotantoprosessin ekologisuutta: alkuprosessoinnista lopputuotteeksi, tuotannon, kemikaalien, vedenkäytön, jätteiden, pakkauksen ja jakelun osalta. GOTS myös vaatii sosiaalista vastuuta huomioiden mm. minimipalkan, syrjinnän ja työturvallisuuden. Ekologisuutta painottuva GOTS ei kuitenkaan ole tae ihmisoikeuksien toteutumisesta. Monet yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivat organisaatiot kuten Finnwatch ja Reilu kauppa ovat nostaneet esiin, ettei GOTS ei valvo puuvillan alkutuottajia, eikä esimerkiksi ota kantaa Kiinan uiguurivähemmistöllä teetettävään pakkotyöhön. Mutta koska mallistomme puuvilla tulee Yhdysvalloista, ainakaan tätä ongelmaa taustalta ei löydy. Lopputuotteilla, eli Tympeät tytöt vaatteilla, ei kuitenkaan ole GOTS-sertifikaattia, koska koko tuotantoketju ei ole ostanut sertifikaattia käyttöönsä. Vaatteiden GOTS-polku päättyy kankaiden valmistuksesta vastaavaan Asliteksiin.

Kehruu. Puuvillan kehräävät langaksi Etelä-Turkissa, Sarıçamissa sijaitseva Karteks Tekstil ja/tai Gaziantepissa sijaitseva Karafiber Tekstil. Makian tiedot kehruusta ovat vielä puutteelliset: isoja eriä puuvillaa kehrätään ristiin eri paikoissa kapasiteetin ja kuidunlaadun mukaan, ja tällä hetkellä ei voida yksiselitteisesti sanoa mistä kehruuerästä langat tulevat. Mutta sekä Karteks että Karafiber ovat monin tavoin serfioituja, ja molemmilla on esimerkiksi GOTS-sertifikaatti (ks. Karteks ja Karafiber).

Kankaat neuloo, värjää ja viimeistelee Lounais-Turkissa, Denizlissä sijaitseva Asliteks. Asliteks korostaa nettisivuillaan ekologista ja sosiaalista kestävyyttä kaikessa tuotannossaan ja toiminnassaan, ja tämän tueksi yrityksellä on monia eri serfitikaatteja, kuten GOTS, sekä ekologista kestävyyttä että työntekijöiden oikeuksia mittaavat Higg -sertifikaatit sekä Ökötex jolla varmistetaan, ettei tuote ei sisällä haitallisia aineita. Asliteksin erilaisia kunnianhimoisia projekteja yhteiskuntavastuun ja ekologisen kestävyyden osalta voi tutkia mm. Instagramista.

Leikkaus ja laadunvalvonta. Kankaat leikkaa Yototeks, Izmir, Turkey.

Ompelu. College-vaatteet ompelee Fahriy Gurson Izmirissä ja t-paidat Mustafa Ozdemir Izmirissä.

Printtien painatus. Digiprintit painaa Desen Empirme Izmirissä ja silkkipainatukset Ensa Baski, niin ikää Izmirissä.

Viimeistely ja pakkaus: Sevda Dast

Tuotteiden suunnittelu. Suunnittelutyön tein Suomessa yhdessä Makian naisten pääsuunnittelijan Elina Lappalaisen kanssa.

Yototeksin esittelyvideo

Työaika
Turkissa ei ole virallista rajoitusta viikottaiselle tuntimäärälle, mutta EU:n työaikasäädösten mukaan myös Makian code of conduct vaatii, etteivät sen yhteistyökumppanien tai alihankkijoiden työntekijät saa tehdä yli 48 h säännöllisiä viikkotunteja. Yototeksin ja sen alihankkijoiden viikottainen työaika on ma-pe klo 8–18, sisältäen tunnin taukoja, eli 45 h/viikko. Yototekstilla on oma ruokala ja kokki, joka valmistaa henkilöstölle lounaat. Lisäksi yritys järjestää työntekijöiden kuljetukset työpaikalle. Yototeksin mukaan myös alihankkijoiden työetuihin kuuluu lounas sekä kuljetukset.

Elämiseen riittävä palkka ja inflaatio
Yototeksin osalta olemme saaneet vuonna 2021 sekä alkuvuodesta 2022 palkkatietoja ja ne ylittävät sekä lain vaatimat minimin sekä elämiseen riittävän arvon, ja kaikilla työntekijöillä on kiinteä kuukausipalkka. Yototeks myös kertoo palkkauksen vastaavan myös alihankkijoiden työntekijöiden palkkoja.

Turkin voimakkaan inflaation vuoksi palkan arviointi on kuitenkin tällä äärimmäisen vaikeaa. Erdoganin talouspolitiikan aikaansaama kuluttajahintainflaatio on viimeisen 12 kuukauden aikana kuluttajahintainflaatio on noussut lähes 60 %, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut kaasun, öljyn ja viljan hintojen nousu on vain pahentanut tilannetta ja ajanut niin ala- kuin keskiluokan valtavaan ahdinkoon. Viime vuonna elämiseen riittävä palkalla voi nähdä nyt nälkää. Inflaation vuoksi vuoden 2022 alusta minimipalkkaa nostettiin 50 % 2,825 Turkin liirasta 4,253.40 TL (netto), mutta inflaation vuoksi korotuksen arvo on jo pyyhkiytynyt pois. Niin Turkissa kuin muissakin isoissa vaateteollisuusmaissa minimipalkka on kaukana todelliset elinkustannukset kattavasta palkasta. Silti suurin osan Turkin tekstiili- ja vaatetusalan työntekijöistä tienaa vain minimipalkan verran. Elämiseen riittävän palkan ei pitäisi olla luksusta, se on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, jota meidän tulisi vaatia jokaiselle.

Maaliskuussa Turkin ammattiliittojen keskusliitto Türk-İş:n mukaan nelihenkisen perheen kuukausittaisten ruokakulujen vähimmäismäärä terveellisen ja riittävän ruokavalion saavuttamiseksi eli niin kutsuttu nälkäraja on 4,929 TL, eli summa on minimipalkkaa melkein 700 liiraa suurempi, ja luku kasvaa jatkuvasti. Näkemykset siitä, mitä pidetään elämiseen riittävänä rahamääränä, vaihtelevat. Hyvä esimerkki on Türk-İş:n asettama köyhyysraja nelihenkiselle perheelle, eli vähimmäismenot ruokaan, vaatteisiin, asumiseen, kuljetuksiin, koulutukseen, terveydenhuoltoon jne. Maaliskuussa tämä on 16,052 TL, eli melkein nelinkertaisesti minimipalkan verran. Yhden työntekijän elämiseen riittävän palkan taas arvioidaan olevan tällä hetkellä 5969 TL.

Tasa-arvo tuotannossa
Makian code of conductissa linjataan, ettei se hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää, esimerkiksi sukupuolen, iän, uskonnon, ”rodun” tai seksuaalisuuden perustella. Aiheen tärkeydestä keskustelimme koko tuotantoketjusta vastaavan Yototeksin kanssa, mutta erityisen kunnianhimoisesti tasa-arvo- ja ihmisoikeustyöhön suhtautuu kankaiden kudonnasta, värjäyksestä ja viimeistelystä vastaava alihankkija Asliteks.

Asliteksilla on esimerkiksi oma tasa-arvokomissio, joka koostuu yrityksen hallituksen jäsenestä, lakimiehestä, tehdaslääkäristä, henkilöstö- ja tuotekehityspäälliköistä sekä toimihenkilöistä. Komission tehtävä on esimerkiksi levittää tietoisuutta ja varmistaa sukupuolten tasa-arvo, turvallinen työilmapiiri ja -ympäristö ja luoda häirintää estäviä mekanismeja kaikissa yrityksen yksiköissä läpi koko toimitusketjun. Asliteks kertoo edellyttävänsä kaikilta yhteistyökumppaneiltaan sitoutumista yhdenvertaisuustoimiin. Asliteksilla on myös selkeä tasa-arvosuunnitelma, joka on laadittu huomioiden YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Asliteks järjestää aiheen ympäriltä myös erilaisia koulutuksia ja seminaareja, joista viimeisin Change for Equal Tomorrows järjestettiin 7. maaliskuuta 2022.

Lopuksi: Muoti on feministinen kysymys
Muoti on ala, joka liittyy koko toimitusketjunsa kautta olennaisesti ihmisoikeuksiin, ja siksi se on ehdottoman feministinen kysymys. Monet ongelmat ovat juurtuneet järjestelmätasolle: länsimaiset kulutustottumuksemme ovat kestämättömiä, ja kun kilpailu koettaa polkea hinnat alas, tullaan samalla polkeneeksi myös tekijöiden oikeuksia. Vaikka ajatus paitojen arkipäiväistämästä feminismistä on toki kiva, eivät asennepaidat voimaannuta, jos ne on revitty globaalin etelän selkänahasta.

Kaikkia haluamiani vastauksia en saanut. Makialla ei ole tietoja, mikä yritys puuvillan valmistuksesta vastaa, ja missä päin Yhdysvaltoja tuotanto tapahtuu. Näin ollen myös tiedot työntekijöiden oikeuksista jäävät ihmisoikeuskysymyksissä puutteellisen GOTS-sertifikaatin varaan. Myös tiedot langan kehruusta ovat vielä toistaiseksi puutteelliset. Tarkoituksenamme oli myös vierailla Makian kanssa Izmirin tehtailla kevättalvesta 2022, mutta koronatilanne esti sen, ja jouduin pohjaamaan taustatyöni erilaisiin raportteihin, dokumentteihin sekä keskusteluihin. Malliston työstäminen aloitettiin loppuvuonna 2020 ja sinä aikana on asioita selvitetty paljon, mutta Makialla on työtä vielä jäljellä. Vaikka 100 % vastuullista kuluttamista ei ole, se ei tarkoita, ettei työtä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmän tuotannon eteen pitäisi tehdä.

Näkökulmani keskittyy sosiaaliseen kestävyyteen – muodin ollessa yksi ilmastokriisin pahimmista kiihdyttäjistä ovat myös ekologisen kestävyyden kysymykset ohittamattomia. Makian ekologisesta vastuusta voit lukea lisää täältä. YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi muodin alan vastaavan 8–10 % maailman hiilidioksidipäästöistä ja olevan toiseksi suurin vedenkuluttaja. Ekologinen kriisi ei ole kuitenkaan vain tulevaisuuden uhkakuva, vaan se tapahtuu jo. Sen seurausten ja kiihdyttämisen estämiseksi on ekologisen kestävyyden lisäksi äärimmäisen tärkeää kuitenkin huomioida myös sosiaalinen kestävyys. Kun systeemi näkee lähtökohtaisesti ihmiset eriarvoisina (ja kuten paraikaa tapahtuu), ovat sellaisen systeemin sisällä tehdyt ratkaisutkin väistämättä eriarvoistavia. Siksi ymmärrys jakamattomista ihmisoikeuksista, eriarvoistavista rakenteista ja muista feminismin kysymyksistä ovat välttämättömiä, jotta osataan tehdä sosiaalisesti kestäviä ratkaisuja.

Malliston suunnittelija
Riina Tanskanen, 12.4.2022 Tampereella

Lue lisää yhteistyöstä: Tympeät Tytöt – In english, suomeksi
Lue Riinan kirjoittama artikkeli: Koko kansan feminismiä – In english, suomeksi
Lue Riina Tanskasen taiteilijahaastattelu – only in english

Tympeät tytöt -mallisto / Q&A:

Malliston vastuullisuus?
Makian arvoja ovat tasa-arvoisuus, suvaitsevaisuus ja tasapuolinen kunnioitus kaikkia kohtaan ikään, etnisyyteen, uskontoon, sukupuoleen tai muihin vastaaviin tekijöihin katsomatta. Näitä arvoja Makia pyrkii vaalimaan kaikessa tekemisessään. Yhteistyö Tympeiden tyttöjen – yhden Suomen näkyvimmän feministisen ilmiön kanssa oli meille luontaista.

Makian perusajatuksena on tarjota aikaa ja kulutusta kestäviä vaatteita kohtuuhintaan, niin laadullisesti kuin visuaalisestikin. Suunnittelussa keskitytään pohjoisen sääoloihin sopiviin materiaaleihin, toiminnallisuuteen ja monikäyttöisyyteen.

Tällä hetkellä mahdollisimman ympäristöystävällisten EPM-materiaalien (Environmentally prefered materials) osuus tuotannostamme on yli 81%. Haluamme jatkuvasti parantaa toimitusketjujemme läpinäkyvyyttä ja kantaa enemmän sosiaalista vastuuta. Vastuullisuuden suhteen matka on jatkuvaa, eikä ikinä lopu.

Intohimoisesti tehdessä myöskään vastuullisuuteen liittyviltä virheiltä ei ole voinut välttyä. Tästä olemme saaneet hyviä muistutuksia, joista olemme ottaneet opiksi.

Miksi nämä tuotteet on tuotettu Turkissa?
Kattavat vastaukset löytyvät täältä: https://makia.com/made-in-turkey/

Miksei tuotteita ole tehty 100% kierrätetystä puuvillasta?
Puuvillan kierrätys tapahtuu mekaanisesti ja siinä prosessissa kuitupituus lyhenee, joka tarkoittaa että 100% kierrätetyn puuvillatuotteen laatu olisi heikompi. Yleensä kierrätyskuitujen kanssa käytetään uutta puuvillaa tai synteettisiä kuituja, jotta tuotteesta saadaan laadullisesti kestävämpi. Makia on päätynyt mieluummin käyttämään luomupuuvilla tämän laatuasian vuoksi.

Saavatko tekijät elämiseen riittävää palkkaa?
Yototeksin osalta olemme saaneet viime vuonna palkkatietoja ja ne ylittävät sekä lain vaatimat minimit että myös niin sanotun living wage -arvon. Normaali työaika on ma-pe klo 8-18, joka sisältää 1h taukoja eli 45h/vko. Yototeksilla on oma ruokala ja jopa oma kokki, joka valmistaa lounaat henkilöstölle.

Onko tehtaalla sertifikaattia?
Kansainvälisen luokituslaitos DNV auditoi Yototeksin 2021. Auditointi perustuu pääosin Makian Code of Conductiin. 1.3.2022 Makia liittyi Amforin BSCI-järjestelmään, eli Yototeks tullaan auditoimaan myös Amforin toimesta vielä tämän vuoden aikana. BSCI eli Business Social Compliance Initiative on maailmanlaajuisesti tärkeä aloite, jonka tavoitteena on parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimitusketjuissa.

Onko tuotteille laskettu hiilijalanjälkeä?
Manna & co:n eli Makian taustalla olevan konsernin sekä Makian oma hiilijalanjälki vuoden 2021 osalta tullaan laskemaan kevään aikana, mutta yksittäisten tuotteiden osalta hiilijalanjälkeä ei ole tarkoitus selvittää.